Smaki Lubelszczyzny – warsztaty cebularza i dzielnica żydowska z Jesziwą

0
Cena
Od25zł
Cena
Od25zł
Imię i nazwisko*
Adres Email*
Numer telefonu*
Twoja data podróży
Twoja wiadomość*
Ilość osób*
*Zgadzam się z Polityką Prywatności
Prosimy o wyrażenie zgody przed wysłaniem formularza.
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1670

Masz pytania?

Zadzwoń lub napisz do mnie.

+48 691 516 727

kontakt@edu-tour.pl

1 dzień
Data: Z powodu pandemii ODWOŁANA - 13 listopada 2021
Lublin
Lublin
Opis wycieczki
 
Każdy region, w tym Lubelszczyzna ma swoje smaki i zapachy. Ta jest mieszkanką kuchni szlacheckiej, chłopskiej, żydowskiej i ruskiej.
Poznamy część tego wielkiego dziedzictwa spacerując dawną dzielnicą żydowską i wypiekając własnoręcznie cebularza.  Kiedy Żydzi sprzedawali je na mieście roznosząc w koszach – zapach rozchodził się niemal na wszystkie ulice ! Niektórzy mieli więcej szczęścia – dostali się na studia talmudyczne do Jesziwy Chachmej – poznamy to miejsce.
 
Pospacerujemy Krakowskim Przedmieściem – deptakiem – przenosząc się w zapachy dawnych cukierni, sklepów kolonialnych. Wszak to właśnie nasze lubelskie – Krakowskie – było natchnieniem dla Bolesława Prusa, aby stworzyć sklep subiekta Wokulskiego.
 
Oczywiście, najważniejszą częścią spaceru będą warsztaty i degustacje regionalnych potraw Lubelszczyzny!
 
Zapraszamy 🙂

 

 

Kiedy

odwołana – 13 listopada 2021, godz. 13.30 – sobota

Miejsce spotkania

odwołana – godz 13.30 – Hotel Ilan (dawna Jesziwa), ul. Lubartowska 85

Cena zawiera

  • 25 zł/osoba: usługa przewodnicka, program;

Cena nie zawiera

  • opłaty za warsztay i degustacje lubelskich potraw - 50 zł/osoba . oraz biletu wstępu do Jesziwy - 10 zł/osoba - płatne na miejscu

Ważne informacje

  • spacer z warsztatami trwa około 4,5-5 godzin;
  • warto mieć buteleczkę wody ze sobą oraz ubrać się stosownie do pogody;
Program
Zdjęcia

13.30 – Zbiórka pod Jesziwą (Hotel Ilan). Zwiedzanie dawnej uczelni Talmudycznej dla nieżonatych chłopców, chcących zasilić elity rabinackie.

Następnie przejdziemy parę kroków na Warsztaty “Smaki Lubelszczyzny” – odbywają się one w zabytkowej hali lubelskiego przemysłu – dawnego budynku Fabryki Wag Wilhelma Hessa.
 
Uczestnicy poznają to niezwykłe miejsce, a także każdy z nich będzie mógł zrobić samodzielnie i wypiec lubelskiego cebularza – czyli placek wymyślony przez Żydów lubelskich.
Będziemy na styku kultur, z których Lublin słynie.
 
Do tego poczęstunek i degustacja, m.in. piróg biłgorajski, sery podpuszczkowe z Cycowa, oleje, lokalne pieczywo, makowiec lubartowski, konfitura różana, sok z rokitnika, syrop z pigwowca, herbatka ziołowa, kawa z lubelskich palarni.
 
Po degustacji spacer dzielnicą żydowską na Krakowskie Przedmieście, na Deptak, gdzie przeniesiemy się w czasy najlepszych cukierni, kolonialnych sklepów i zapachów wytwornych potraw kuchni lubelskiej.